آیا سبزیجات فریزری خواص و مواد مغذی خود را از دست می دهند؟

به گزارش مجله عکس، سبزی را تازه بخریم یا فریز کنیم؟ غذا را بعد از آماده کردن در فریزر بگذاریم؟ مواد غذایی منجمد را آماده بخریم یا خودمان در خانه درست کنیم؟ برای هر کدام از این سوال ها، پاسخ های ضد و نقیضی وجود دارد. برای کسانی که نسل در نسل میانه ای با بیرون از خانه غذا خوردن یا مصرف مواد غذایی آماده نداشته اند، اعتماد کردن به سبزیجات فریزری که همه فرآیند آماده سازی شان در کارخانه ها انجام می گردد آسان نیست. اما محققان می گویند اگر می خواهید سبزی منجمدی را مصرف کنید که خواصش کمتر از سبزی تازه نیست، بهتر است به روش انجماد سریع کارخانه ها اعتماد کنید و کار را به کاردان بسپرید.

آیا سبزیجات فریزری خواص و مواد مغذی خود را از دست می دهند؟

غذاهای منجمد برای رسیدن به مرحله فعلی راه بسیار دور و درازی را طی نموده اند. در این مطلب همه چیز را درباره روش های خانگی و کارخانه ای منجمد کردن مواد غذایی با شما درمیان خواهیم گذاشت تا از پس انتخاب برترین روش بربیایید.

منجمدسازی سبزیجات در منزل معایب خاصی دارد.

چرا نباید سبزیجات را در خانه فریز کنیم؟

بسیاری از ما وقتی در فریز را باز می کنیم با انواع سبزیجات مثل سبزی قرمه یا سبزی های معطر، لوبیا، باقالی، گوشت قرمز و ماهی و مرغ یخ زده روبرو می شویم. فریز کردن آلبالو برای مصرف داخل غذایی مثل آلبالو پلو یا خوردن آلبالو یخ زده به عنوان میان وعده ای مجذوب نماینده در روزهای گرم تابستان و فریز کردن پیازداغ کار هر آشپزی را راه می اندازد.

میانه ما با فریز کردن مواد غذایی خوب است، اما کمتر کسی می داند که منجمد کردن مواد غذایی در خانه، تا اندازه زیادی ارزش غذایی آنها را از بین برده یا دستکم طعم، رنگ و بوی آن را دگرگون می نماید. دلیلش هم روشن است؛ بسیاری از افراد هنگام منجمدسازی موادغذایی در منزل به این نکات توجه نمی نمایند:

  • سبزیجات و میوه های انتخابی برای منجمد کردن بایستی تازه و رسیده باشند.
  • مواد غذایی یا غذای گرم، قبل از قرارگیری در فریزر باید کاملا سرد شده باشد.
  • 90 درصد میوه و سبزیجات از آب تشکیل شده است، بنابرین فریز کردنشان برای طولانی مدت باعث دفرمه شدن بافت آنها می گردد.
  • فریز کردن خورشت ها و مواد خوراکی چرب باعث کاستن مدت زمان مفید مصرف شان می گردد.
  • اگر از کیسه های فریزری ضد رطوبت استفاده نکنید، ممکن است با سوختگی فریزری غذاها روبرو شوید.
  • افراد اغلب مواد غذایی را در حجم بالا و تکه های درشت فریز می نمایند که باعث چسبیدن آنها به هم و مشکل بودن جداسازی شان می گردد. به همین دلیل، هر بار برای مصرف، کل ماده غذایی را یخ زدایی می نمایند و بعد از برداشتن حجم دلخواه، آن را مجدد به فریز برمی گردانند. این کار کیفیت ماده غذایی را به شدت کاهش می دهد.
  • ممکن است یادتان نباشد که چه موقع ماده غذایی یا غذایی را منجمد نموده اید و مصرف آن باعث بروز ناراحتی گوارشی گردد.
  • پر کردن قفسه های فریزر از غذا سبب می گردد تا هوا امکان حرکت لابه لای بسته ها نداشته باشد و منجمد شدن آهسته انجام گردد.
  • بیشتر افراد از مدت زمان نگهداری استاندارد یک ماده غذایی یا غذا در فریزر اطلاعی ندارند.

منجمد کردن مواد غذایی در خانه، شما را با چالش هایی که گفته شد روبرو می نماید؛ اما چرا بعضی از افراد نسبت به سبزیجات فریزری صنعتی یا هر نوع ماده غذایی دیگر دیدگاهی منفی دارند؟ و همچنان با وجود معایب فریز کردن در خانه به این کار ادامه می دهند؟

برای انجماد درست سبزیجات در خانه، مراحلی مثل بلانشینگ (شوک دادن) ضروری است.

ممکن است یکی از این دلیل ها ناآگاهی نسبت به مزایای انجماد صنعتی باشد. انجماد صنعتی از دهه 1920 شروع شده است و امروز، انجماد سریع انفرادی یا آی کیو اف (IQF) پرچمدار آن است.

چرا می توانیم به سبزیجات فریزری آماده اعتماد کنیم؟

شیوه انجماد انفرادی سریع، که در صنایع غذایی و بسته بندی کاربرد دارد، با استفاده از نیتروژن مایع یا دی اکسیدکربن و در دمای بسیار پایین منفی انجام می گردد. این روش به دلایل زیر نسبت به روش های خانگی قابل اعتمادتر است.

کیفیت مواد غذایی

واقعیت این است که در همان دقایق اولیه بعد از برداشتِ میوه یا سبزیجات در زمین کشاورزی و باغ، ارزش غذایی آن ها به مرور کم می گردد. بنابراین، چه درست در زمان برداشت یک خوراکی را مصرف کنید، چه مدتی پس از آن، از این نظر تفاوت چندانی نمی نماید.

شاید بعضی بگویند که با مراجعه به قسمت عرضه میوه و سبزیجات در فروشگاه ها می توان آنها را تازه تهیه کرد تا حاوی مواد مغذی باشند. اما دقت داشته باشید که نمی توان زمان دقیقی را که محصول از برداشت تا قرار گرفتن روی قفسه طی نموده تخمین زد. به علاوه، در بیشتر موارد محصولات اینچنینی را زودتر از موعد مقرر و رسیدن برداشت می نمایند تا فرایند رسیدن را خارج خاک طی نمایند و همین موضوع کیفیت آنها را پایین می آورد. همه این ها در حالی است که در انجماد به روش صنعتی، سبزیجات و میوه ها تنها بعد از رسیدن و رشد کامل وارد چرخه منجمدسازی می شوند.

روش درست انجماد

طبق تحقیقاتی که در دانشگاه چِستر (Chester University) صورت گرفته، سبزیجات و میوه های فریزری به اندازه انواع تازه آن ها، سرشار از مواد مغذی هستند. در این مطالعه، اندازهی از سبزیجات مختلف را برای سه روز در فریزر نگهداری کردند و پس از آن، آن ها را با نمونه های بیرون از فریزر مقایسه کردند. در کمال تعجب، مواد مغذی بعضی از گیاهان مانند کلم و زغال اخته، بیشتر از مواردی بود که در شرایط عادی نگهداری شده بودند.

استفاده از موادغذایی منجمد برای تهیه غذا در منزل باعث صرفه جویی در وقت است.

در چند مورد هم، میوه های منجمد و سبزیجات دارای اندازه بیشتری آنتی اکسیدان بودند، از جمله پلی فنول ها، آنتوسیانین ها، لوتئین و بتاکاروتن.پس فریز کردن سبزیجات، مواد مغذی آن را از بین نمی برد. بعلاوه، اندازه ویتامین C موجود در کلم بروکلیِ تازه، در مقایسه با یک هفته پس از برداشت، بیش از 50 درصد کاهش یافته بود، اما در نمونه یخ زده، طی یک سال فقط 10 درصد ویتامین C از بین رفته بود.

موادغذایی منجمد فاقد مواد نگه دارنده هستند

از آن جایی که فرایند انجماد صنعتی به تازه نگاه داشتن سبزیجات و گیاهان یاری می نماید، پس نیازی به استفاده از نگه دارنده ها نیست. این درحالی است که بسیاری از مواد بسته بندی شده فروشگاهی -که با عنوان سبزیجات تازه خریداری می کنید- حاوی اندازه زیادی مواد نگه دارنده هستند.

فریز کردن موادغذایی باعث صرفه جویی در وقت می گردد

بسیاری از افراد شاغل، برای پخت وپز و تهیه غذا در طی روزهای هفته، کمتر از دو ساعت زمان دارند. تهیه مواد غذایی منجمد شده راهی است برای در اختیار داشتن مواد خوراکی با کیفیت در تمام مدت و استفاده از آنها برای آماده سازی وعده های مختلف غذایی تان.

این موضوع علاوه بر صرفه جویی در زمان، نوعی مشوق برای افرادی است که عادت به آشپزی نداشته اند یا یکی از بهانه هایشان نبود فلان ماده اولیه است. در این حالت به جای سفارش غذاهای آماده، خودتان برای آشپزی دست به کار می شوید و غذایی سالم تر می خورید.

تنوع بالای خوراکی های منجمد

با استفاده از سبزیجات و میوه های منجمد، انباری از خوراکی های خوشمره دارید که طی فصل های مختلف سال در اختیارتان هستند؛ بخصوص اگر کمیاب باشند. بنابراین فرصت دارید تا با ترکیب کردن آن ها یا افزودن شان به خوراکی های دیگر، انتخاب های نامحدود داشته باشید.

با موادغذایی منجمد شده افراد مجرد هم می توانند غذای تازه داشته باشند.

مثلا می توانید از میوه های یخ زده در اسموتی های مختلف، ماست های میوه ای متنوع و انواع سالادها بهره ببرید. بعلاوه ترکیب بسیاری از آن ها با کمی جو دو سر و شیر و اندازهی عسل، یک میان وعده مقوی می سازند. پس با توجه به تمام موارد گفته شده، می توان چنین نتیجه گیری کرد که میوه و سبزیجات منجمد شده به روش آی کیو اف نه تنها مضر نیست و ارزش غذایی کمی ندارد، بلکه این روش انجمادی راهکار مفیدی برای تازه نگه داشتن مواد خوراکی است.

منبع: کتاب کاله
انتشار: 15 شهریور 1401 بروزرسانی: 15 شهریور 1401 گردآورنده: animal-photo.ir شناسه مطلب: 2165

به "آیا سبزیجات فریزری خواص و مواد مغذی خود را از دست می دهند؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آیا سبزیجات فریزری خواص و مواد مغذی خود را از دست می دهند؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید