باید ها و نباید های خوراکی برای بیماران مبتلا به ام اس

در مولتیپل اسکلروزیس (MS) یا بیماری ام اس بخش های از غلاف میلین که یک ماده چربی ضروری برای عملکرد سیستم عصبی است توسط سیستم ایمنی بدن از بین می رود.

باید ها و نباید های خوراکی برای بیماران مبتلا به ام اس

به گزارش ، به گفته کمیته پزشکان برای پزشکی مسئولانه، پس از گذشت یک دهه از ابتلا به ام اس، بیش از نیمی از بیماران مبتلا به این بیماری یا به شدت ناتوان می شوند، یا بستری شده و یا مجبور به استفاده از ویلچر می شوند.

از نظر بسیاری از متخصصان، علائم و پیشرفت بیماری ام اس با مصرف بعضی غذا های مناسب و حذف بعضی دیگر، کاهش یافته و نشان می دهد که این تغییر در برنامه غذایی به بیماران ام اس یاری می نماید تا کیفیت زندگی خود را بهبود بخشند.

دکتر John A. Mcdougal، از متخصصان مشهور در زمینه تأثیر رژیم غذایی در پیشگیری از ابتلا به ام اس و عود آن و همچنین دکتر Roy Swank، متخصص اعصاب که تحقیقات گسترده ای را در اواخر دهه 1940 و 1950 انجام داد، معتقدند که داشتن یک رژیم غذایی کم چرب می تواند به بیماران مبتلا به ام اس یاری کند و روغن های حیوانی و گرراستای علائم MS را بدتر می نمایند. روغن گرراستای شامل روغن نارگیل، هسته خرما یا روغن نخل هستند. این سه روغن مانند تمام چربی ها و روغن ها حاوی انواع مختلفی از اسید های چرب هستند؛ اما برخلاف روغن های گیاهی دیگر، حاوی مقدار زیادی اسید های چرب اشباع شده هستند. روغن نارگیل 92 ٪، روغن هسته پالم 82 ٪ و روغن پالم 50 ٪ چربی اشباع شده دارد. متخصصان ام اس، امروزه رژیم غذایی کم چربی و پر فیبر را توصیه می نمایند.

بهترین مواد غذایی برای مبتلایان به ام اس

شیوع بیشتر MS در بیماران مبتلا به کمبود ویتامین D مشاهده می گردد. منبع اصلی ویتامین D نور مستقیم خورشید است. برای جلوگیری از پیشرفت و یا کند شدن بهبود این بیماری از مواد غذایی غنی شده با ویتامین D بیشتری بخورید و یا از مکمل ویتامین D بهره ببرید.

اگر می خواهید گوشت را به رژیم غذایی خود وارد کنید، مرغ های ارگانیک، بوقلمون یا قسمت های بدون چربی گوشت در حد اعتدال، انتخاب های خوبی هستند. دکتر روی سوانک و همچنین دکتر جان مک دوگال توصیه می نمایند سطح چربی را زیر 20 گرم در روز نگه دارید؛ زیرا تحقیقاتشان نشان می دهد دریافت بسیار کم چربی در رژیم غذایی می تواند پیشرفت بیماری را در بعضی بیماران متوقف کند.

خوردن غلات کامل به جای آرد تصفیه شده یا کیک های فرآوری شده باعث افزایش فیبر، حفظ قند خون پایدار، بهبود عادات سالم روده و یاری به برطرف خستگی در MS می گردد. جو، برنج قهوه ای و کینوآ نمونه های خوبی از غلات کامل و سبوس دار هستند که می توانید در رژیم غذایی خود بگنجانید.

مولتیپل اسکلروزیس نوعی بیماری است که باعث ایجاد التهاب و آسیب در راستا های عصبی می گردد. خوردن غذا هایی که التهاب را متوقف می نمایند می تواند به کاهش علائم بیماری ام اس یاری نموده و احتمالاً از پیشرفت آن جلوگیری کند. زردچوبه ادویه ای است که به دلیل داشتن عنصر کورکومین، با التهاب مبارزه می نماید

یبوست در افراد مبتلا به ام اس دیده می گردد. انواع میوه ها را برای دریافت فیبر بیشتر به منظور افزایش حرکت روده ها و جلوگیری از یبوست میل کنید. علاوه بر این، خوردن غذا های کامل مانند میوه به جای قند های تصفیه شده می تواند به تثبیت قند خون و مبارزه با خستگی نیز یاری کند. نکته دیگر این که میوه ها مخصوصاً میوه های قرمز و بنفش حاوی آنتی اکسیدان هایی هستند که با رادیکال های آزادی که ممکن است موجب تخریب میلین شوند، مبارزه می نمایند.

سبزیجات برگ سبز، اسفناج، کلم، کلم بروکلی، کلم برگ، مواد غذایی پُر فیبری هستند که به برطرف یبوست یاری نموده و قند خون را تثبیت می نمایند. یک رژیم غذایی لبریز از سبزیجات به حفظ وزن سالم و جلوگیری از بروز سایر بیماری های مزمن مانند دیابت و بیماری های قلبی عروقی یاری می نماید. رژیم غذایی کم چرب و پر فیبری که توسط دکتر روی سوانک توصیه می گردد با استفاده از سبزیجات و یک رژیم غذایی که اکثر آن را گیاهان تشکیل می دهد و چربی های حیوانی در آن بسیار کم است، محقق می گردد.

میزان مصرف ماهی های حاوی امگا 3 مانند سالمون، ساردین، ماهی تن، ماهی قزل آلا و ماهی خال مخالی را افزایش دهید. آن ها اسید های چرب خوبی دارند که از التهاب جلوگیری می نمایند و برای متعادل کردن رژیم غذایی ما که معمولاً از نظر اسید های چرب امگا 6 بیشتر است، مفید هستند. عدم تعادل بیش از حد نسبت اسید های چرب امگا 6 به امگا 3 می تواند باعث فعال شدن بیش از حد سیستم ایمنی بدن گردد و این یک معضل در مولتیپل اسکلروز است. البته از آنجایی که طب سنتی سردمزاجی را عامل ابتلا به ام اس می داند بهتر است هنگام تهیه ماهی از ادویه های گرم و خشک بهره ببرید و بعد از آن هم از مواد غذایی با طبع گرم مانند خرما و چای زنجبیل بهره ببرید.

به جای روغن های اشباع شده مانند کره یا روغن های قنادی از روغن زیتون، روغن شاهدانه یا روغن بذر کتان بهره ببرید. این روغن ها دارای چربی های اشباع نشده سالمی هستند که به کاهش کلسترول و کاهش التهاب یاری می نمایند.

مولتیپل اسکلروزیس نوعی بیماری است که باعث ایجاد التهاب و آسیب در راستا های عصبی می گردد. خوردن غذا هایی که التهاب را متوقف می نمایند می تواند به کاهش علائم بیماری ام اس یاری نموده و احتمالاً از پیشرفت آن جلوگیری کند. زردچوبه ادویه ای است که به دلیل داشتن عنصر کورکومین، با التهاب مبارزه می نماید. در تحقیقی که در دانشگاه وندربیلت انجام شد، تعیین شد تزریق زردچوبه به موش ها باعث کاهش یا حذف علائم یک بیماری شبیه ام اس به نام بیماری EAE یا همان آنسفالومیلیت تجربی خود ایمن می گردد.

آووکادو ماده غذایی دیگری است که خواص ضدالتهابی فراوانی دارد. فیتواسترول های آووکادو حاوی سرکوب نماینده های التهاب هستند. آن ها همچنین منبع خوبی از چربی های اشباع نشده سالم هستند و می توانند به کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی یاری نمایند. اگر در جایی زندگی می کنید که به آن دسترسی دارید، از مصرف آن غافل نشوید.

در یک مطالعه در سال 2013، تعیین شد عصاره زنجبیل دارای ویژگی های ضد عصبی التهابی فوق العاده ای است. یک ریشه صاف و محکم آن را انتخاب کنید و یک یا دو قطعه از آن را به چای مورد علاقه تان اضافه کنید، یا آن را به سالاد و دسرتان اضافه کنید.

بسیاری از افراد مبتلا به MS، از نظر میزان منیزیم دچار کمبود هستند که علاوه بر علائم دیگر می تواند منجر به بی حسی یا احساس سوزن سوزن شدن گردد. تخمه کدو تنبل منبع خوبی از منیزیم است که حاوی حدود 150 میلی گرم در هر وعده است. از منابع خوب دیگر منیزیم می توان به اسفناج، کنگر فرنگی و شکلات تلخ اشاره نمود. علاوه بر این، دانه هایی مثل تخمه کدو تنبل، تخم کتان و دانه چیا همچنین منابع خوبی از چربی های اشباع نشده هستند.

تخم مرغ حاوی ویتامین B12 است که نقش مهمی در ساخت گلبول های قرمز، حفظ سیستم عصبی و تعدیل میلین دارد. ویتامین B12 به طور طبیعی در محصولات حیوانی از جمله تخم مرغ، گوشت و مرغ مشاهده می گردد. ویتامین B12 در بعضی از غلات غنی شده نیز یافت می گردد گزارشات نشان می دهد افرادی که مبتلا به MS هستند، ویتامین B12 کمی دارند، بنابراین دریافت مقدار کافی از این ویتامین به وسیله رژیم غذایی مهم است.

از غذا هایی که حاوی چربی های اشباع و ترانس زیادی هستند، پرهیز کنید. چربی های اشباع شده بیشتر از مواد غذایی با منشاء حیوانی به دست می آیند؛ بنابراین باید از مصرف چربی های حیوانی یا روغن های گرراستای مانند نارگیل، هسته خرما یا روغن نخل اجتناب کرد.

الکل یک عامل پریشانی سیستم عصبی مرکزی است. طبق گزارش انجمن ملی ام اس، مصرف الکل موجب بدتر شدن علائم عصبی مانند عدم تعادل و عدم هماهنگی در فرد مصرف نماینده می گردد. علاوه بر این، نوشیدن الکل می تواند با مصرف دارو های تجویزشده برای MS، اثر تداخلی و خطرناکی داشته باشد.

از غذا های سرشار از قند و شکر ساده خودداری کنید، زیرا آن ها به عدم تعادل قند خون و خستگی ناشی از MS یاری می نمایند. علاوه بر این، از بین رفتن یا کم شدن تحرک در بیماران مبتلا به MS، می تواند منجر به افزایش وزن گردد و مراقبت بر مصرف قند می تواند از بروز دیابت جلوگیری کند.

از برنج سفید، سیب زمینی، نان سفید و تمام غلات تصفیه شده پرهیز کنید. غلات تصفیه شده در ناپایداری قند خون نقش دارند و خطر چاقی و دیابت را افزایش می دهند.

افزودنی غذایی منو سدیم گلوتامات (MSG) یکی از موادی است که می تواند آسیب بیشتری به غلاف میلین وارد کند بنابراین بیماران مبتلا به ام اس باید برچسب های غذایی را به دقت بخوانند و هنگام سفارش غذا آنالیز نمایند تا از مصرف هرگونه غذای حاوی MSG جلوگیری نمایند.

از مصرف مواد غذایی حاوی چربی های حیوانی و اشباع شده پرهیز کنید. برای حفظ رژیم غذایی کم چربی، یا محصولات لبنی کم چرب را انتخاب کنید یا محصولات لبنی را محدود کنید.

طبق تحقیقات صورت گرفته مصرف زیاد نمک با تشدید علائم MS مرتبط است. برای مصرف کمتر نمک در غذا ها ادویه هایی مانند فلفل سیاه را جایگزین کنید. از تمام محصولات کنسرو شده که سدیم بسیار زیادی دارند، خودداری کنید و اگر مجبور به مصرف آن ها شدید، مواد غذایی موجود در آن را کاملاً بشویید تا از شر سدیم اضافی آن خلاص شوید.

بیماران مبتلا به ام اس اغلب دچار مسائل مربوط به مثانه و ادرار هستند. پرهیز از مصرف کافئین می تواند به مدیریت بعضی از علائم مرتبط با مثانه و پیشگیری از تحریک آن یاری کند.

گندم، چاودار، جو و هر غذای تهیه شده با این غلات از جمله آرد سفید حاوی گلوتن است. بعضی تحقیقات ارتباط بین بیماری مولتیپل اسکلروزیس و بیماری سلیاک (شرایطی که خوردن غذا های حاوی گلوتن باعث آسیب به روده کوچک می گردد) را مشاهده نموده اند؛ بنابراین بیماران مبتلا به MS باید آزمایش عدم تحمل گلوتن را انجام دهند و در صورت وجود مشکل از رژیم غذایی فاقد گلوتن استفاده نمایند.

منبع: تبیان

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
انتشار: بروزرسانی: 6 مهر 1398 شناسه مطلب: 294

به "باید ها و نباید های خوراکی برای بیماران مبتلا به ام اس" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "باید ها و نباید های خوراکی برای بیماران مبتلا به ام اس"

نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید