خروج سرآوا از هلدینگ هزاردستان
به گزارش مجله عکس، نقش سعید رحمانی، بنیان گذار شرکت سرمایه گذاری خطرپذیر سرآوا در زیست بوم نوآوری چیست؟
امروز یکشنبه سیزدهم آبان سال 1403 سرآوا از هلدینگ هزاردستان (کافه بازار و دیوار) خارج شد. ساعاتی پیش در مجمع سرآوا اکثریت سهام داران با فروش سهام خود در هلدینگ هزاردستان موافقت کردند و به این ترتیب دومین خروج بزرگ سرآوا را رقم زدند.
چند ماه پیش حرکت اول، بازوی سرمایه گذاری خطرپذیر شرکت همراه اول، با خرید نقدی 40 درصد از سهام دیجی کالا، در زمرۀ سهام داران این شرکت نهاده شد. ارزش دیجی کالا طی این سرمایه گذاری، 30 هزار میلیارد تومان برآورد شد.
سعید رحمانی، بنیان گذار شرکت سرمایه گذاری خطرپذیر سرآوا، یکی از شاخص ترین چهره های زیست بوم نوآوری در ایران است. او با انگیزۀ عشق به کارآفرینی در سرزمین اجدادی اش شروعگر راهی بود که طی آن شرکت های نامداری مانند دیجی کالا، علی بابا و کافه بازار به ثمر رسیدند. سال های اخیر اما شامل چالش های بسیاری برای زیست بوم بودند. پس از خروج سعید رحمانی از کشور در سال 1398 و نیز اخبار مربوط به بیماری سرطان و احتمال مرگ قریب الوقوع او، شرایط این طور بود که گویا زیست بوم نوآوری نیز دارد نفس های آخرش را می کشد و مانند سعید رحمانی، زیست بوم نیز به مرگ قریب الوقوع خود نزدیک می گردد. اما آن چه که حاصل شد، بدبینانه و خالی از امید نبود. دست آخر نه سعید رحمانی به عنوان چهرۀ امید استارتاپی از میان رفت و نه زیست بوم نوآوری با شکست روبرو شد.
سرمایه گذاری اخیر حرکت اول و خریداری 40 درصد از سهام دیجی کالا و نیز برآورد ارزش 30 هزار میلیارد تومانی آن، بزرگترین بازگشت سرمایه و نیز بزرگترین اگزیت را برای سرآوا رقم زد. پیش از این، اعداد و ارقامی این چنینی در زیست بوم نوآوری چندان محتمل به چشم نمی آمدند، اما با رقم خوردن این سرمایه گذاری، دست یابی به اهداف بزرگ و رشد قابل ملاحظه در زیست بوم دیگر افسانه نبوده و هم اکنون همه می دانند که زیست بوم نوآوری ظرفیت این را دارد که شرکت هایی مانند دیجی کالا را در خود پرورش دهد و بازگشت سرمایه قابل ملاحظۀ سرآوا را تجربه کند.
اکنون نیز با خروج سرآوا از هلدینگ هزاردستان، دومین خروج بزرگ این شرکت سرمایه گذاری خطرپذیر رقم خورد. سرآوا از شروع فعالیت خود تا اکنون نقش چشمگیری در ایجاد و شکوفایی زیست بوم استارتاپی ایران بازی نموده است و در سرانجام راه خود نیز بزرگترین اگزیت در تاریخ اقتصاد دیجیتال ایران را حاصل کرد.
آن چه که مسلم است، نقش چهره ای شاخص مانند سعید رحمانی در رقم خوردن این مسیر است. او با وجود تمام چالش هایی که در مسیر شرکت های نوپای ایرانی سنگ اندازی می کردند، ایجاد انگیزه در کارآفرین های ایرانی و کوشش برای جذب سرمایه و یاری به رشد آن ها را هدف خود قرار داد.
منبع: مجله شنبه